درس هایی که می توان از حضرت زینب – سلام الله علیها – آموخت
03 آبان 1395 توسط مريم قانعي زارع
امام سجاد – علیه السلام – پس از خطبه غرا، و آتشین و پر محتوای حضرت زینب – سلام الله علیها – در کوفه در مقام تأیید علمی آن مخدره خطاب به او فرمود: «بحمد الله تو دانشمند بدون آموزگار و اندیشمند بدون استاد هستی».
درس هایی که می توان از حضرت زینب – سلام الله علیها – آموخت
- ایمان و تقوا: حضرت زینب – سلام الله علیها – در دامن پاک ترین و با ایمان ترین انسان ها رشد کرد و معارف الهی را آموخت و با تقویت ایمان خویش آن ها را در خود شکوفا ساخت. ایشان همیشه تقوا و پرهیزکاری پیشه می کردند حیا و عفت را سرلوحه زندگانی خویش کرده بودند. شما نیز که در دامن یک خانواده مؤمن و متقی رشد کردید، باید همچون حضرت زینب – سلام الله علیها – اصلی ترین و مرکزی ترین وسیله اسلام یعنی ایمان را در خود تقویت سازید و صفت تقوا، حیا و عفت را ملکه خود قرار دهید تا مثل ایشان به قله های سعادت و کمال دست یابید.
- ثبات قدم و جانفشانی در راه هدف: حضرت زینب – سلام الله علیها – در راه اهداف عالی خویش همیشه ثابت قدم بود و در این راه از جان و مال خویش دریغ نکرد. بدترین مصیبت ها را تجربه کرد از زندگی آرام و آسوده دست کشید، سختی های سفر و جنگ را به جان خرید، عزیزترین کسان خود را در مقابل دیدگانش قطعه قطعه کردند، باز از آرمان های اصیل خویش دست برنداشت و در این راه همیشه ثابت قدم باقی ماند.
- وفاداری به ولایت الهی: حضرت زینب – سلام الله علیها – از بهترین موقعیت در مدینه برخوردار بود، اما حتی شوهر خویش را ترک کرد تا با امام خود یعنی امام حسین – علیه السلام – همراه باشد. ایشان نه تنها از این جهت که خواهر امام حسین – علیه السلام – بود محبت واقعی به ایشان داشت، بلکه از این جهت که ایشان امام زمانش بود به ایشان عشق می ورزید و مطیع کامل ایشان بود. حضرت زینب – سلام الله علیها – همیشه به امام خویش وفادار بود.
- امانت داری: کسی که در او شرط انصاف و عدل تحقق پیدا کند، مردم اشیاء گرانقدر خود را نزد او به امانت می گذارند. حضرت زینب – سلام الله علیها – به خاطر دارا بودن این شرط ها حافظ بسیاری از امانت ها بود که بزرگترین امانت نزد ایشان حفظ وجود امام عصرشان یعنی امام سجاد – علیه السلام – بود و ایشان در حفظ این امانت تا سر حد جان کوشیدند و هیچ گاه او را تنها نگذاشتند. از دیگر امانت ها نزد ایشان حفاظت از عزت اسلام و خاندان آل محمد – صلی الله علیه و آله و سلم – است؛ طوری که در رویارویی با عبیدالله به او سلام ندادند و او گفت که این زن متکبر کیست؟ زنان گفتند: زینب کبری – سلام الله علیها – دختر علی – علیه السلام – است همان که تو در جایش نشسته ای.
منبع: مجلسی، محمد باقر، بحارالأنوار، بیروت، موسسه الوفاء، چاپ دوم، ص ۱۴۰۳ ق، ج ۴۵، ص ۱۶۴٫